Què és ioga?

QUÈ ÉS IOGA?

QUIN IOGA ENSENYEM?

Segons el savi Patànjali (aproximadament segle II).

En el segon dels seus aforismes, els Yoga sutres de Patanjali el savi diu:

“Ioga és aturar la fluctuació de la consciència.”
“Cos i ànima no se separen, treballen alhora en una pràctica abnegada, sense buscar un resultat perquè la ment busca segons el que coneix.” Així doncs el ioga és la pràctica, és un estat de consciència.

Ioga principalment, es basa en els astanga ioga de Patanjali. yama, niyama, asana, pranayama, pratyahara, dharana, dhyana, samadi. Que es traduiria com: ètica, higiene, postures, control de l'alè, abstracció dels sentits, capacitat d'atenció, meditació, estat de transcendència.

la filosofia del ioga es teista, com diu en l'apartat de nyama.

Els primers texts que anomenen la paraula ioga són els Upanishads, però ja hi ha estatuetes amb postures de ioga que es trobaren a les excavacions de Mohenjo –Dharo una civilització molt antiga a la vall del Indus. En podeu veure al Musée Guimet de Paris. Alguns són dones.

L'altre text clàssic que cal anomenar és la Bhagavad Gita, Capítol XIV del Mahabharatha que té entitat per ell mateix. Un bell cant a la superació per el ioga de l'acció, de la devoció, de la saviesa. Hi ha mes texts com els Upanishads ja citats, el Hatha ioga Pradipicka, Gherandha Samhita. En aquesta cultura vasta, intima, curosa del coneixement del esser humà, no es pot reduir a una gimnàstica.

IOGA I SALUT

Encara que la salut no sigui l'objectiu principal en la pràctica del ioga, és el primer que se n'obté, podríem dir el primer residu en aquesta depuració que produeix la pràctica del ioga, és la salut.

El savi Patànjali en els seus sutres ja parla de vyadhi, la malaltia, com el primer obstacle per a la pràctica de la ioga. "Luz sobre los yogasutras de Patañjali", cap. I, 30. B.K.S Iyengar.
 

També en els Upanishads, Svetásvatara Upanishad.; .....”Per a qui a aconseguit un cos fet amb el foc de la ioga, no hi ha malaltia, ni vellesa, ni mort.” SU, cap. II,12 "La sabiduria del bosque. antologia de las principales upanishads" Felix Ilárraz i Oscar Pujol.

BIBLIOGRAFIA ESSENCIAL

Yogasutra, els aforismes del ioga, Patanjali. introducció i traducció Òscar Pujol. Pagès editors
Luz sobre los yoga sutras de Patanjali  B.K.S Iyengar. Kairós
Bhagavad Gita pròleg i traducció de Joan Mascaró. Editorial Moll.
La BhagavadGita Traducción del sánscrito, introducción y glosa de Ôscar Pujol. Editorial Kairós.
La sabiduría del bosque. Antología de las principales upanishads edició i traducció Félix Ilárraz, Òscar Pujol. Editorial Trotta, Universitat de Barcelona.

La luz sobre el yoga, B.K.S Iyengar. Editorial Kairós 
La luz sobre el pranayama, B.K.S Iyengar. Editorial Kairós
Yoga, una joya para la mujer. Gïta S. Iyengar. Kairós
Luz sobre la vida B.K.S Iyengar. Editorial Kairós.
Hatha yoga pradipika Svatmarama.
Vivekachudamani Shankara.
Gheranda Samhita




El Mètode Iyengar

El mètode de ioga Iyengar és caracteritza per ser especialment acurat i precís. 
Amb un coneixement anatòmic i fisiològic, encara la pràctica del ioga de la vessant mental a la corporal i viceversa , demanant una total atenció en la pròpia persona , en la seva estructura i tendències per a portar la a un alineament conscient  . En això té un paper important la directriu del professor, que passa de l´orientació  d'un moviment biomecànic a l'estàtica de l´estirament en la postura. El seu resultat és un alliberament profund de tensió inconscient .El mètode ha sigut creat , investigat i divulgat per BKS Iyengar (1918-2014) i la seva filla Geeta Iyengar (1944-2018) i que continua el seu fill Prashant al Ramamani Iyengar memorial Institute a Pune India.

Share by: